3+1 érdekesség, amit talán nem is tud a bőréről


  • 2020. március 23.
3+1 érdekesség, amit talán nem is tud a bőréről

A bőr az egyik legtöbb aggodalmat keltő szervünk. Az egészségügy és a szépségipar egyaránt kiemelt figyelmet fordít ápolására és szépítésére. Bizonyára Önt sem hagyja hidegen a téma, és naponta többször is megvizsgálja saját bőrét. De belegondolt már, hogy Ön sem tudhat mindent róla?

1. A bőr szabályozza a testhőmérsékletet

Ha a testünk egy ház, a bőrünk tölti be a termosztát szerepét. Bőrünk három rétegből áll. A felhámból, az irhából és a bőraljából. Ez utóbbi feladata az energiaraktározás, a nagyobb fizikai hatások tompítása és a hőszigetelés.


Ha a hőmérséklet emelkedik, a bőr verejtékmirigyei aktiválódnak, így hűtik testünket. Ez történik, amikor izzadunk. Egy átlagos felnőtt naponta akár 1 liter folyadékot is izzadhat. Ha a hőmérséklet csökken, a bőrünkben lévő véredények összehúzódnak, így csökkentve testünk hőveszteségének mértékét.

2. A bőr színéért a melanin felel

Az ember bőrszínét a melanin nevű pigmentsejt határozza meg. Melanint egyébként a pókfajták kivételével minden élőlény termel. Sokan nem tudják, de a melanin rendkívül hatékonyan nyeli el a fényt. A testünket célba vevő UV sugárzásnak 99%-át elnyeli. Emellett képes megóvni a sejtek DNS-ét a káros sugárzástól, ezzel csökkentve a bőrrák kialakulásának esélyét.


A bőrszínen kívül egyébként a haj és a szem színét is a melanin határozza meg. Sőt, az agyban és a mellékvesében is találhatók melanintartalmú sejtek.

3. A bőr öngyógyító

Bőrünk naponta veszít elhalt hámsejteket, amelyeket megközelítőleg 28 naponta újratermel. Akár a munkahelyén dolgozik, akár esti pihenését tölti, a bőre nem pihen. Folyamatosan regenerálódik. Az elhalt hámsejtek azonban a bőrön maradnak, ezért rendkívül fontosak a különféle hámlasztó módszerek. 

+1 Bőrünkön baktériumok milliói élnek

Nem kell azonban megijednie, ezek a baktériumok általában nem ártalmasak, sőt éppenhogy komoly szolgálatot tesznek nekünk. A bőrön lakó baktérium közösség (mikrobiota) ugyanis segíthet az immunrendszernek a betegségeket okozó mikrobák elleni harcban.


Érdemes figyelemmel követnie blogbejegyzéseinket, ugyanis az elkövetkezendő hetekben hasznos tanácsokkal is ellátjuk Önt bőre egészségével kapcsolatban. 


Ha pedig bőrápolási kérdéseit szeretné személyesen is feltenni, látogasson el az idei Egészség Kiállításra, ahol elismert bőrgyógyászszakemberek válaszolnak majd kérdéseire.

Érdekes volt? Osszd meg: