A legfontosabb tudnivalók a látásproblémákról


  • 2020. március 23.
A legfontosabb tudnivalók a látásproblémákról

Ha megkérdeznék Öntől, mit gondol, melyek a legaktívabb izmok a szervezetében, feltehetőleg a szívére tippelne, esetleg a hátizmaira. Pedig a helyes válasz: a szem. A szemnek 2 milliónál is több dolgozó része van. A szem mindig mozgásban van, még alvás közben is - pl. a REM alvás közbeni gyors szemmozgás. Nem véletlen, hogy a legtöbb kultúrában a szem valamiféle hatalmat, erőt jelképez. 


A szem felel a vizuális információk feldolgozásáért, tehát a látásért, amelynek legfőbb funkciója különböző tárgyak, élőlények és jelenségek azonosítása, illetve azok közvetlenül nem észlelhető tulajdonságainak felismerése. Többek közt a szem felelős a cselekvés vezérléséért. Felesleges is tovább ragoznunk, szemünk egészsége minden kinccsel felér. Mi történik azonban, ha szeme egészsége, s így a látása is romlik?

Gyakori látásproblémák

Ha egy tárgyat tisztán lát, a tárgyról visszaverődő fény áthatol a szemén, és a retinára fókuszálódik. A gyakori látásproblémák akkor alakulnak ki, ha a fény nem tud megfelelően a retinára koncentrálódik. A tárgyat ilyenkor homályosan látja. Ilyenkor beszélhetünk például rövid- vagy távollátásról vagy asztigmiáról (belső szemtengelyferdülés) - ami zavaros látást eredményez minden távolságra. Ezek általában szemüveggel, kontaktlencsével korrigálhatók, esetleg lézeres szemműtéttel kezelhetők.

Mit csinálnak a szemmel, amikor lézeresen műtik?

Először is pontosan felmérik a szem állapotát, megállapítják, van-e bármilyen orvosi ellenjavallata a lézeres szemműtét elvégzésének. A vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár. A beavatkozás, kivizsgálást követően leghamarabb másnap, legkésőbb általában 4 hónap múlva esedékes. Maga a lézeres szemműtét egyébként 10-20 percet vesz igénybe, és befejeztével már azonnal tapasztalható látásjavulás. 


A beavatkozás során lézer segítségével korrigálják a szaruhártya rossz fénytörését a megfelelő irányba. Ezzel megszüntethető a rövidlátás, a távollátás és az asztigmia is. A látáskorrekciót követően azonnal távozhat is a klinikáról, nincs ágyban töltendő lábadozási idő, sem különösebb mellékhatások.


Ha többet szeretne megtudni a lézeres szemműtétekről vagy pusztán saját szeme egészségéről, érdemes ellátogatnia a 2020-as Egészség kiállításra.

 

Érdekes volt? Osszd meg: