Egészséges életmóddal a vesekő ellen


  • 2017. március 13.
Egészséges életmóddal a vesekő ellen


Életmóddal a vesekő ellen

A veseköves fájdalmat sokan a szülési fájdalmakhoz hasonlítják. Hazánkban és világszerte nagyon sok ember szenved a vesekő okozta panaszoktól, nagyon sokszor tehetetlenül állva a probléma előtt.

Habár vannak még nem tisztázott okok a betegség kialakulásában, néhány életmódbeli változtatás segíthet a kőképződés megakadályozásában. Kimutatták, hogy a modern táplálkozási szokások következtében túl sok állati fehérje, finomított szénhidrát és só kerül a szervezetbe, amelyek úgy hatnak az anyagcserére, mint savas anyagok. Ez valószínűleg elősegíti a kőképződést. Emellett az elhízás, a kevés folyadékbevitel (víz!), valamint a gyenge fizikai aktivitás, azaz a mozgásszegény életvitel mind-mind hozzájárulnak a betegséghez.

Ennek értelmében a zömében zöldségen, gyümölcsön és tésztaféléken alapuló étrend, a napi 1,5-2 l víz fogyasztása, a rendszeres testmozgás és a testsúly csökkentése az eddigi eredmények fényében a betegek közel 85%-ában jelentősen csökkenti vagy megszünteti a vesekövesség kialakulását. Azt is igazolták, hogy a kalciumbevitel csökkentése egyáltalán nem szükséges, csak azokban az esetekben, amikor bizonyítottan sok kalcium szívódik vissza a vesékben.

BOLDOG ÉLET Családi Életmódmagazin             2012.02.20.

http://boldogelet.hu/cikkek/id/eletmoddal-a-veseko-ellen

 

Érdekes volt? Osszd meg: