Komoly veszélyeket rejt a nyár, de elmondjuk, hogyan védekezzen ellenük


  • 2020. március 23.
Komoly veszélyeket rejt a nyár, de elmondjuk, hogyan védekezzen ellenük

A hosszú, sötét téli hónapokat követően már mindannyian epekedve vártuk a nyarat. Majd eljött a július, egyre melegebb és melegebb lett az időjárás, és egyre többen tapasztaltuk, hogy gyakrabban lesz úrrá rajtunk a szédülés, valamint az időszakos rosszullétek. Ön is gyakrabban érzi magát tompának, kimerültnek, a nyári hónapokban? Esetleg sűrűbben szédül? Több alkalommal kell megállnia egy kicsit pihenni?

Így előzheti meg a nyári rosszullétet

A kánikula főleg azokra veszélyes, akik érzékenyek a nagyfokú hőmérséklet-változásokra. Így az időseknek, a magas vérnyomásban, cukorbetegségben vagy szívbetegségben szenvedőknek különösen figyelniük kell. A leggyakoribb panaszok a hirtelen vérnyomásváltozás, szédülés, fejfájás, nehézlégzés, szívdobogásérzés.

“Én bírom a meleget”

Mondják sokan, majd meglepetten tapasztalják, hogy a nyári kánikulát nem érdekli, mit gondolunk a saját teherbírásunkról. Kíméletlenül lecsap. Nem válogat. Az ilyenkor tapasztalható óriási hőmérséklet-különbségek és a tartósan magas hőmérséklet a fiatalokat és az időseket egyaránt veszélyezteti. A legfontosabb dolog, hogy mindig igyon elegendő folyadékot.

Mit és mennyit igyak nyáron?

Egy átlagos napon 1,5-2 liter folyadékot kell bevinnünk a szervezetünkbe. Ez a forró nyári napokon akár 4-5 literre is emelkedhet. Folyadékigényünk kielégítésére a víz a legalkalmasabb ital, azonban naponta 1-2 pohár cukros üdítőital is megengedett. 


A cukor nélkül készített zöldség- és gyümölcslevek szintén hatásosak lehetnek. A vízfogyasztás hiányából fakadó betegségek valóban létező problémák, itt olvashat róluk bővebben

Kerülje a közvetlen napsütést

Egészen a késő délutáni órákig érdemes kerülni a közvetlen napfényt. Még vízparton is figyeljen arra, hogy délelőtt 11:00-15:00-ig lehetőleg ne, vagy csak nagyon kevés időt töltsön a napon. Máskülönben komolyabb bőrproblémák is kialakulhatnak


Arról már nem is beszélve, hogy a tartós napon tartózkodás napszúrást okozhat. Ennek leggyakoribb tünetei a fejfájás, hidegrázás, a gyengeségérzés, szédülés, hányinger és szapora szívverés. 


Ezenfelül a szív- és érrendszeri problémák, a túlhevülés, a kiszáradás és a szívroham kockázata jelentősen megnő a nyári kánikula idején, ezért érdemes lehet szakember véleményét is kikérni a témával kapcsolatban.


Ha szeretné megóvni magát és családját a nyári forróság viszontagságaitól, látogasson el a 2020-as Egészség Kiállításra, ahol további hasznos tanácsokat kaphat a témával kapcsolatban.

Érdekes volt? Osszd meg: