Magán- vagy állami fogászatra menjek?


  • 2020. március 23.
Magán- vagy állami fogászatra menjek?

Egyre többünkben merül fel a kérdés, hogy a TB által támogatott rendelőket vagy a magánrendelőket vegyük igénybe, ha fogászati kezelésre van szükségünk. Szomorú, de a KSH korábbi statisztikája szerint a magyar lakosság mindössze 28%-a most naponta legalább egyszer mos fogat. Ez már önmagában probléma, ha viszont mellé vesszük, hogy a páciensek nagy része már csak akkor fordul fogorvoshoz, ha fájdalmat érez, a helyzet még súlyosabbá válik. Ilyenkor sok esetben már csak a foghúzás segít.

Milyen fogászati kezeléseket támogat a TB?

Minden sürgősségi ellátást, illetve meghatározott gyakorisággal történő szűrővizsgálatot támogat a TB. Emellett támogatja még a különféle fog- és szájbetegségek kezelését, a fogkő eltávolítást, az ínyelváltozások kezelését, valamint a fogmegtartó kezeléseket is. Ráadásul az összes támogatás kortól független.


Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a fogászati kezelésekhez szükséges eszközökre nem nyújt támogatást a TB. A fogpótlásra és fogszabályzásra alkalmas eszközöket tehát a páciensnek magának kell megvásárolnia.

Miben más egy magánrendelő, mint az állami fogászat?

Előfordult már Önnel, hogy egy nap, szinte előzmények nélkül megfájdult a foga? Bevett egy-két fájdalomcsillapítót, de a kínok nem akartak elmúlni? 


Feltételezzük, hogy meglátogatott egy állami rendelőt, ahol azt javasolták, húzzák ki a begyulladt fogat. Nem látunk a fejébe, csupán rengeteg páciens számolt be hasonló esetről.


Sokan igent mondanak a foghúzásra, csak szabaduljak meg a kínzó fogfájástól. A szerencsésebbek azonban nem kérik a kezelést, felkeresnek egy magánfogászati rendelést, ahol egy néhány alkalmas kezeléssel megmentik a fogat.


Ráadásul mindezt olyan impozáns, jól felszerelt környezetben, amelyekkel a legtöbb állami fogászat nem rendelkezik.

Ha a fog fáj, általában már késő

Nem azok a páciensek járnak a legjobban, akik nem engedik az ügyeletes fogorvosnak, hogy kihúzza a fájó fogat. Hanem azok, akik a napi fogmosás mellett rendszeresen eljárnak fogászati szűrővizsgálatokra. Ezen vizsgálatok alkalmával ugyanis számos olyan probléma megelőzhető, melyek végkimenetele a kibírhatatlan fogfájás.


Szeretne többet megtudni a különféle fogászati eljárásokról? Látogasson el a 2020-as Egészség kiállításra, ahol kiállítóink készséggel megválaszolják minden kérdését.

Érdekes volt? Osszd meg: