Magánegészségügy vs. állami egészségügy – Melyiket válasszam?


  • 2020. március 23.
Magánegészségügy vs. állami egészségügy – Melyiket válasszam?

Évekkel ezelőtt a magánegészségügy még sokak számára elérhetetlen luxusnak számított. Az állami egészségügy hosszú évek óta tartó vesszőfutása azonban jelentősen átírta ezt a vélekedést. Manapság egyre többen választják a magánrendelést a kígyózó sorok és a kevésbé korszerű állami rendelők helyett.


A GKI Gazdaságkutató 2014-ben készített felmérése kimutatta, hogy a 18-60 év közötti lakosság negyede elégedetlen az állami egészségügyi szolgáltatásokkal. A megkérdezettek fele pedig hajlandó lenne fizetni a magánellátásért. Ráadásul az egyre nagyobb számban megjelenő magánrendelők, illetve magánkórházak minél több beteg számára teszik elérhetővé és megfizethetővé a magánegészségügyi szolgáltatásokat.


Az állami egyészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban évről évre egyre rosszabb a közvélekedés. A legtöbben nem az orvosok és ápolók szakmaiságára panaszkodnak, hanem a komplett szolgáltatás minőségére. Számos beteg érzi úgy, hogy nem kap elég figyelmet, amikor az állami rendelőkre vagy kórházakra bízza gyógyulását. 


A magánrendelésekkel kapcsolatban a legfőbb előnyként azt emelik ki, hogy nincsenek kivárhatatlan sorok és hónapokon átívelő várólisták, továbbá nem a tünetek kezelésére, hanem a betegség okainak megszüntetésére koncentrálnak. 


A korszerűtlen, rossz állapotban lévő épületek helyett kulturált, frissen épített vagy felújított épületekben fogadják a pácienseket, ahol ráadásul sok esetben csúcstechnológiás gépek működnek. Ennek köszönhetően a betegek és az orvosok hangulata is lényegesen jobb.


Az állami intézményekben ezzel szemben egyre nagyobb a betegelégedetlenség, amíg a magánegészségügyi központok többsége általában garanciát is vállal az általa végzett kezelésekre. Ez leginkább a fogászati rendelőkre jellemző. 


A legnépszerűbb magánrendelések a nőgyógyászati és fogászati rendelések. Emellett a páciensek szívesen vesznek igénybe mangánrendelőkben olyan egyszeri szűrővizsgálatokat, melyek állami kórházakban jelentős várakozási idővel vagy kellemetlenséggel járnának. 


Ezeket a vizsgálatokat ugyanis a magánrendelőkben legtöbbször fájdalommentesen végzik el. A legtöbben azonban továbbra is állami intézményekben veszik igénybe a komolyabb anyagi költségekkel járó kezeléseket, hiszen ezeket a magyar átlagfizetésből nehéz lenne finanszírozni.

 Ha szeretnél több magánklinikával megismerkedni akkor érdemes kilátogatnod az Egészség Kiállításra!

Érdekes volt? Osszd meg: