Zöldséggel, gyümölccsel a szívbetegség ellen


  • 2017. március 9.
Zöldséggel, gyümölccsel a szívbetegség ellen

Megelőzi a rákot, a szívbetegséget és a korai halált: pont ennyi zöldséget kellene enni érte naponta

Kutatások adták ki a statisztikát.

Szerző: Marity Mira

Forrás: Femina/MTI

2017.03.08.

 

Napi tíz adag zöldség és gyümölcs fogyasztása évente 7,8 millió ember idő előtti halálát előzhetné meg egy új brit tanulmány szerint, amelyet a BBC híroldala ismertetett.
Az Imperial College London kutatását az International Journal of Epidemiology című szaklap közölte. Ebben a tudósok megállapították azt is, mely zöldségek és gyümölcsök csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát.

Már kis adag is kedvezően hat

Elemzésük alapján a zöldségek és gyümölcsök kis mennyisége is előnyösen hat az egészségre, de még jobb, ha többet fogyaszt belőlük az ember. Egy adag alatt 80 gramm zöldséget vagy gyümölcsöt értenek.
Ennyit nyom nagyjából egy kis banán, egy körte, illetve három púpozott evőkanál spenót vagy borsó. A kalkulációkat 95 korábbi, egymástól független tanulmány eredményeire alapozták. Ezekben mintegy kétmillió ember étkezési szokásait vizsgálták.

Ennyi zöldséget és gyümölcsöt kellene enni

A rák alacsonyabb kockázata összefüggött a zöld és a sárga zöldségek, illetve a káposztafélék fogyasztásával. A szívbetegségek kisebb kockázata pedig az alma, a körte, a citrusfélék, a zöld leveles zöldségek és a káposztafélék evésével függ össze. A tanulmány kalkulációi szerint ahhoz képest, ha valaki egyáltalán nem eszik zöldséget és gyümölcsöt, napi 200 gramm fogyasztásával 13%-kal csökken a szív- és érrendszeri betegségek száma.
A rák 4%-kal, a korai halál kockázata pedig 15%-kal lesz kisebb. Napi 800 gramm zöldség és gyümölcs elfogyasztása 28%-kal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek, 13%-kal a rák, 31%-kal a korai halál esélyét.

Koleszterinszintre és vérnyomásra is jó

Azt nem tudják, hogy ha valaki ennél is több zöldséget és gyümölcsöt illeszt az étrendjébe, számolhat-e további egészségi előnyökkel, mivel erről kevés az adat. Azt viszont kimutatták, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mérsékli a koleszterinszintet és a vérnyomást, javítja az erek és az immunrendszer működését.
Ennek oka a bennük található tápanyagokban rejlik. Dagfinn Aune, a kutatás egyik résztvevője megerősítette, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben található rengeteg antioxidáns csökkentheti a DNS károsodását, ezzel együtt pedig a rákkockázatot is.

Jóval kevesebbet esznek az emberek

A brit közegészségügyi szolgálat vezető dietetikusa, Alison Tedstone szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként napi öt adag, vagyis 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása követhető irányelv számos betegség megelőzése érdekében. Nagy-Britanniában azonban háromból csak egy ember eszik akár csak ennyi zöldséget és gyümölcsöt is.

http://www.femina.hu/egeszseg/rak-ellen-zoldseg

 

Érdekes volt? Osszd meg: