Zsugorodik a mája?


  • 2017. február 26.
Zsugorodik a mája?

A máj egyike a szervezet legsokoldalúbb működésű szervének. Jóval ezer fölötti azoknak a biológiai folyamtoknak a száma, melyekben a máj fontos és kizárólagos szerepet játszik. Megbetegedése nagyon sok zűrzavart okoz a szervezetben, lássuk mik ezek!

Az emésztőcsatornához társított mirigyek közé tartozik az átlagosan 1500 g tömegű máj, amely a jobb bordaív alatt helyezkedik el, a rekesz jobb kupolájába illeszkedik be és azt teljesen kitölti. Bal, kisebbik lebenye áthúzódik a bal bordaív alá. A májon két felszínt lehet megkülönböztetni: egy gömbölyűbb rekeszi felszínt és egy laposabb, alsó zsigeri felszínt. A két felszín egymással éles hegyes szögben találkozik. Hátul-felül a két felszín viszont tompa domborulattal megy át egymásba. 
A máj nagyon sokféleképpen vesz részt a szervezet anyagcseréjében. Szerepet játszik a bilirubin, a fehérjék és zsírok, szénhidrátok, a koleszterin, egyes véralvadási faktorok, valamint az ösztrogén hormon normális vérszintjének kialakításában. Feladatai közé tartozik a bélből felszívódó káros anyagok (pl. ammónia) méregtelenítése is, ezért károsodása igen sokrétű problémákat okoz, amelyek több más szerv működését érintik.

Érdekes volt? Osszd meg: